Vorige pagina

In het voorjaar kijkt u in de Hortus uw ogen uit. Geniet van het lekkere weer tijdens een wandeling onder de monumentale Hortusbomen of zoek de warmte op in de Tropische Kassen, waar de Jadebloem bloeit. Volg een rondleiding, ga op Stoepplantjes Safari, bezoek een van onze evenementen en geniet van de natuur en de Hortus.

Wat is er zoal te doen in de Hortus tijdens de lenteperiode van 2022?

Stoepplantjes in de Oude UB
Veertig leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland maakten 70 tekeningen van stoepplantjes, ter ondersteuning van het stoepplantjesproject van de Hortus botanicus Leiden. Kom genieten van hun ragfijne aquarellen en tekeningen in de Oude UB, Rapenburg 70 in Leiden. Werkdagen t/m 20 mei 2022 8:00-18:00 uur, vrij entree.

Excursie en tentoonstellingsbezoek

Het is ook mogelijk om de tentoonstelling te bezoeken met een rondleider. Tijdens deze wandeling leert u meer over stoepplantjes. Onderweg in de Hortus wijzen wij u stoepplantjes aan die u kunt bewonderen. De wandeling leidt tot de eindbestemming in de Oude UB, waar u kort toelichting krijgt op de stoepplantjes en op eigen gelegenheid kunt genieten van de heuse stoepplantjesexpositie: de leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland hebben meer dan 70 fraaie botanische aquarellen en tekeningen van verschillende stoepplantjes gemaakt.

Op 30 maart om 16:00, 4 april om 14:00, 14 april om 16:00, 22 april om 16:00, 3 mei om 14:00, 13 mei om 16:00 en 17 mei om 14:00.
Deelname: e-ticket € 4,- plus entree. Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Zondagwandelingen (ook in gebarentaal)
Onze rondleiders nemen u mee de tuin in en vertellen de fascinerende verhalen achter de plantencollecties van de Hortus. De Hortus biedt rondleidingen aan voor verschillend publiek: iedereen, moeders en kinderen en voor mensen die communiceren via gebaren. Zie de agenda voor wanneer specifieke rondleidingen zijn ingepland.

Op 10 april van 11:00-12:00, 8 mei van 11:00-12:00 en 14 mei van 14:00-15:00

Deelname: e-ticket € 4,-  plus entree Hortus. Verzeker u van een plaats en toegang door een e-ticket te kopen. Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Nationale Museumweek
Tijdens dit terugkerend evenement zetten wij onze collecties in de schijnwerpers. Dit jaar staat het thema 'Open je wereld' centraal. Doorbreek je dagelijks patroon door je alleen of met elkaar te verwonderen, verrassen en inspireren in musea en zie een wereld voor je opengaan. Er is veel te beleven, van een inlooprondleiding ‘kroonjuwelen van het voorjaar’, tot leuke (winkel)acties. Bekijk het hele programma.

Op 4 t/m 10 april van 10:00-18:00

U betaalt regulier entree. Vermijd drukte bij de kassa, koop alvast uw toegangsticket. Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Wetenschapsdag Aarde
Deze aarde dag gaat het om het behoud van onze planeet aarde, en wat we daar zelf aan kunnen doen; maar ook over het materiaal aarde, dat een netwerk aan leven bevat. Tijdens deze Wetenschapsdag Aarde in de Hortus zijn er kramen waar bezoekers kunnen proeven, luisteren, proberen; gezinnen lopen de speurtocht en er is een aantal lezingen. Het detailprogramma volgt.

Op 23 april van 10:30-16.00.

Geen apart kaartje nodig; u betaalt regulier Hortusentree. Vermijd drukte bij de kassa, koop alvast uw toegangsticket. Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Plantenmarkt
Deze lente staat de traditionele plantenmarkt in de Hortus weer op het programma. Het vindt plaats op de zaterdag voor moederdag en er is een ruim aanbod van gespecialiseerde plantenverkopers en liefhebbersverenigingen aanwezig. Er zijn lekkere hapjes aanwezig en er is een programma aan aantrekkelijke activiteiten.

Op 7 mei van 10:00-17:00

De plantenmarkt is in de Hortus, u betaalt regulier entree. Vermijd drukte bij de kassa, koop alvast uw toegangsticket. Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Midzomernacht
Spendeer een heerlijke midzomernacht onder de monumentale bomen van de Hortus met een wijntje of sapje in de hand. Wandel langs de Sterrewacht, geniet van Muziek, lekkernijen en gezelligheid in het groene hart van Leiden.

Op 21 t/m 22 juni van 19:30-00.00.

U betaalt regulier entree. Vermijd drukte bij de kassa, koop alvast uw toegangsticket. Museumkaart en Vriendenkaart geldig.

Zie voor de gehele programmering de agenda.

Koop uw tickets
Bij ons leer je de wereld kennen