Vorige pagina

Beeldend bioloog Rafael Martig (1992) maakte zes schilderijen van stukjes plaveisel, met al hun biodiversiteit. Door die biodiversiteit nauwkeurig te schilderen en als kunstwerk te presenteren, laat Rafael mensen met nieuwe ogen kijken naar wat er op de stoep en de bestrating leeft. De planten op de stoep helpen water vast te houden, verkoelen de stad en trekken insecten en vogels aan. Zonde dat haast niemand ze opmerkt, ze zijn mooi en hebben een belangrijke rol in de ecologie van de stad, vindt Martig.

Elk schilderij toont een ander type plaveisel, elk met z’n eigen vegetatie. De stoepplanten onderbreken de strakke geometische patronen. Om weer in balans te komen met de natuur moet de natuur vrij, op zelfgekozen plekken, kunnen groeien. Het is tijd om die ruimte te geven. De werken zullen te zien zijn in de Hortus tijdens de Kunstroute Leiden, 25 en 26 september 2021.
In hetzelfde weekeind presenteert de Hortus de pop-up tentoonstelling 'Stoepplantjes ingelijst', gemaakt door en met kinderen uit zes Leidse wijken.


Kijk hier voor meer informatie over de kunstroute.
Klik hier voor meer informatie over Rafael Martig.

 

Bij ons leer je de wereld kennen