Vorige pagina

Door Evelien Rozema, over planten, voeding en gezondheid. De andere cursusochtenden zijn 26 januari, 2 februari en 9 februari, steeds van 10.30-12.30 uur.
In culturen waar mensen bovengemiddeld lang leven, spelen een gezonde leefstijl met voldoende beweging en plantaardig voedsel een belangrijke rol. In deze collegereeks wordt ingegaan op de werking van natuurlijke stoffen uit plantaardig voedsel op onze gezondheid en zintuigen voor smaak, kleur en geur. Gewassen waaronder tomaten, citrusvruchten, granen, koolsoorten, noten, bessen, maar ook kruiden, thee, koffie en vanille komen tijdens de colleges aan bod.
Foto: Stefanie Uit den Boogaard

De werking van stoffen zoals vezels, nitraat en (poly)fenolen en hun werking op bloeddruk, darmfunctie of cholesterol niveaus vormen onderdeel van de stof. Hoe deze stoffen werken in ons lichaam wordt toegelicht aan de hand van schematische overzichten en uitkomsten van wetenschappelijke studies. De oorsprong, cultivatie en selectie van zaden van de wilde plant tot de huidige voedselgewassen wordt besproken. Zo komt de wilde tomaat uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika en citroen en sinaasappel uit Zuid-Oost Azië. Tenslotte zijn kweek, wijze van oogsten en bewerken tot het product bepalend voor de kwaliteit van plantaardig voedsel en samenstelling van natuurlijke stoffen. Planten zoals de koffieplant en de vanille-orchidee kunt u tijdens een rondleiding in de kas bewonderen. In de kas krijgt u uitleg over kweek, bestuiving en rijping en processen van oogst tot product.

Voor 50-plussers; deelname € 130,-, aanmelding loopt via de website van de Hovo.

 

Dr. Evelien Rozema studeerde Biofarmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde in 2012 aan de Universiteit van Wenen op de analyse van natuurlijke stoffen uit medicinale planten en effecten op moleculaire processen bij diabetes type 2. Daarna werkte ze in het Natural Products Lab aan de Universiteit Leiden als Postdoc. In 2018 wordt haar publieksboek gepubliceerd over plantaardig voedsel. Ze geeft workshops en lezingen.

 

Bij ons leer je de wereld kennen