Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Fotoworkshop Vroege bloei GEANNULEERD

Door fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing. Na de winter zijn de kleuren van de eerste bloeiers tegen het donkere hout extra fonkelend. Leg de sfeer van het vroege voorjaar vast. Na een korte instructie gaat u zelf aan het werk buiten in de tuin en in de kassen. Er is natuurlijk tijd en ruimte voor uw persoonlijke vragen en camera- instellingen. Deze cursus is zowel voor beginners als gevorderden geschikt. Op uw mooiste foto’s krijgt u online feedback!
Foto: Hans Clauzing

Lees meer

Workshop Wetenschappelijk tekenen Orchideeën VOL

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart. Attentie: deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven. Wel is het mogelijk om u nog voor andere wetenschappelijke tekencursussen in te schrijven. Gebruik daarvoor de aanmeldknop.
Foto: Jan Meijvogel

Lees meer

Nationale Museumweek

Onder het motto ‘Laat je verleiden door een museumstuk’ openen 450 musea hun deuren. En waar zijn er verleidelijker museumstukken te vinden dan in een botanische tuin? U betaalt regulier entree maar in het weekeind van 13 en 14 april zijn er extra activiteiten. U vindt ze t.z.t. op onze website.

Elke dag start er om 12.00 uur een inlooprondleiding van ca 1 uur over de kroonjuwelen en hoogtepunten van de Hortus. De rondleidingen zijn voor iedereen gratis toegankelijk, entree tot de Hortus regulier tarief, met Museumkaart vrij entree. Meld u op de dag zelf bij de entree. Wees er snel bij want vol = vol.

Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Zondagwandeling Verleiding in de Hortus

Vanwege het thema van de Nationale Museumweek, ‘laat je verleiden door een museumstuk’, onthult rondleider Tonny Voorma de slinkse verleidingskunsten waarmee onze planten bezoekers trekken - voor bestuiving of voor verspreiding van zaad. Wandel mee en bekijk al die onschuldige Hortusbewoners met andere ogen.

Let op: deze zondagwandeling valt samen met de Nationale Museumweek (8 t/m 14 april) waarin elke dag om 12.00 uur een gratis inlooprondleiding wordt aangeboden. Dit betekent dat er voor deze zondagwandeling dit keer ook geen deelnamekosten gelden.

Foto: Jan Meijvogel.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Knoflook en allium

Met botanisch kunstenaar Esmée Winkel neemt u fraai gevormde geofyten onder de loep: de bekende knoflook en allium.
Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart.
Illustratie Nienke Beets.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Chinese tuin

Wetenschappelijk tekenen Chinese tuin
Botanisch kunstenaar Esmée Winkel onderzoekt met u een aantal mooie planten uit de Chinese kruidentuin van de Hortus.
Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Plantenmarkt

Onder de monumentale Hortusbomen verzamelen zich allerlei aanbieders en liefhebbersverenigingen met kramen vol bijzondere planten. Er is voor deze markt geen toeslag, u betaalt regulier entree. Kom genieten van de Hortus in voorjaarstooi, koop fijne plantjes voor uzelf of als (moederdag)cadeautje, en schrijf u in voor de workshops (nadere informatie volgt).
Op deze dag heeft de stichting Vrienden van de Leidse Hortus haar jaarvergadering.


Lees meer

Zondagwandeling Evolutie voor moeders

De meeste planten zijn zowel man als vrouw. Jonge onderzoeker Roderick Bouman gaat met u op zoek naar planten die van die standaard afwijken. Hij legt uit hoe de evolutie bij planten te werk gaat - ook voor meewandelende wat oudere kinderen en voor niet-kenners van biologie leuk om te horen. Wat dacht u van een vrouwelijke tak, geënt op een mannelijke boom, die schijnvruchten maakt met de doordringende geur van zweetsokken?
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Hortus science café Beter met planten

Vanaf vandaag is in de Hortus de tentoonstelling Beter met planten te zien. We vieren de start met een Hortus Science café. In de Wintertuin wandelt u langs allerlei tafels met demonstraties en producten, u kunt aanschuiven bij de korte praatjes en weer verder lopen als u daar zin in heeft. Er is een kinderhoekje dus kom gerust met het hele gezin. Bent u uitgekeken dan kunt u met de rondleider mee om meer te weten te komen over planten en gezondheid in de Hortus. Aanmelden niet nodig; u betaalt alleen regulier Hortus-entree. Foto Stefanie uit den Boogerd.

Lees meer

Museumnacht

Bekijk de Hortus met jonge ogen tijdens Museumnacht Leiden: de organiserende Stichting Museumnacht Leiden bestaat elk jaar uit een verse lichting studenten van de A.L.S.V. Quintus. Net als de andere deelnemende musea is er bij ons extra programmering, en rondschuifelen onder de feestelijke lampjes in de duistere Hortus is al een heerlijk avontuur. Kom genieten van de geuren en kleuren van de nacht, probeer nieuwe dingen uit tijdens de workshops, geniet van een drankje onder het ruisende bladerdak. Foto Wouter Vellekoop.

Lees meer

Rendez-vous aux jardins

(onder voorbehoud)
Dit evenement is al 17 jaar een succes in Frankrijk, en in 2018 maakte het een voorzichtig begin in Nederland. Tuineigenaren stelden toen hun tuin of park open en organiseerde allerlei activiteiten. De Nederlandse editie was vorig jaar een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Partners die het initiatief steunen zijn het Gilde van Tuinbazen, Paleis het Loo, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).
Of het evenement in 2019 door zal gaan is niet zeker, ook de data staan niet vast. Maar gaat het door dan ondersteunen wij dit mooie initiatief graag. Wat u dan kunt verwachten: regulier entree en extra activiteiten als rondleidingen en inloopworkshops.

Lees meer

Zondagwandeling Beter met planten: Bomen

In 2019 besteden alle botanische tuinen in Nederland extra aandacht aan planten en gezondheid. Oud-hortulana Carla Teune wijst u vandaag de houtachtige gewassen - bomen en struiken - die in allerlei culturen met gezondheid te maken hebben. Zoals Zanthoxylum bungeanum – Chinese peper; keukenkruid maar ook giftig. Of Magnolia officinalis, de Chinese kransmagnolia met zijn aromatische schors, veelgebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Afbeelding Rogów Arboretum via Wikimedia.


Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen