Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Museumnacht

De veertiende editie van de Leidse Museumnacht. Naast het feit dat musea in de nacht geopend zijn kenmerkt de Museumnacht zich door de gezellige en gemoedelijke sfeer waarbij cultuur en ontspanning worden gecombineerd. Door middel van muziek, theater workshops en interactieve projecten worden jong en oud samengebracht en zijn allen verzekerd van een spectaculaire avond.

Lees meer

Botanisch schetsen: lotus

Wandel met Maxime en Hanneke naar de lotussen in de Hortus, ontdek het 'Lotus effect' en maak schetsen van uw waarnemingen. De schetsen worden staand gemaakt; op een rustig plekje kunt u ze in de Hortus of thuis verder uitwerken.
Op inloop, deelname vrij; u betaalt alleen Hortus-entree. Eenvoudige tekenmaterialen aanwezig.

Lees meer

Woensdagavondopenstelling

Vanaf vandaag is de Hortus op de woensdagen 's avonds langer open. Tot 21:00 uur kunt u genieten van de tuinen en kassen in avondsferen, muzikale optreden, meditatie- en yogasessies en verdiepende activiteiten, zoals lezingen en workshops. Ontdek het programma.

Lees meer

Natuur Avontuur Club

met vervolgbijeenkomsten op 9, 16 en 23 juni, 15:45-17:15 uur.
Een serie van vier clubbijeenkomsten in de Hortus, voor kinderen van 8 tot 12 jaar die van groen houden. Ga mee op reis door de historische tuin en bewonder samen de wonderen van de natuur. Ontdek de familie van de banaan, spot fladderende vlinders, aai wandelende bladeren, onderzoek vleesetende planten en ontdek hoe cactussen vechten. Inschrijven kan per maand, de kosten zijn 25 euro per reeks van vier.
Foto Jan Meijvogel

Lees meer

Plantenwetenschapper voor een dag

Wist je dat schimmels en bacteriën met planten samenwerken? Zo kunnen ze allemaal beter groeien! Tijdens de ‘Plantenwetenschapper voor een dag’-activiteit op zaterdag 4 juni krijg je de kans om een echt experiment te doen! Samen met onderzoekers van het Instituut Biologie Leiden (Universiteit Leiden) kun je zien welke microben samenwerken met planten.

Lees meer

De Hortusimker vertelt

Elk deel van het jaar is de natuur weer anders. De bijen volgen de seizoenen, en de imker volgt de bijen. Per bijeenkomst bekijken we wat er buiten gebeurt, hoe dit het gedrag van de bijen beïnvloedt en hoe de imker daar weer mee omgaat. Dit betekent dat we elke bijeenkomst een wandeling maken door de Hortus met de focus op de activiteiten van de bijen. Er zal naast aandacht voor honingbijen, ook steeds gekeken worden naar wilde bijen en zweefvliegen, hommels en wespen. Bij slecht weer wordt - een deel van - de tijd besteed aan een lezing of workshop binnen.

Lees meer

Spellenavond: test je plantenkennis

Schuif aan bij de spelletjestafel van Thal en Nuala en speel met uw eigen gezelschap of met andere bezoekers. Steek iets op over planten, steek uw medespelers de loef af maar vooral: heb plezier en geniet van de mooie Hortus. Vanavond extra aandacht voor biomimicry.

Lees meer

Woensdagavondopenstelling 08-06-2022

Vandaag is de Hortus naast de reguliere openingstijden ook 's avonds open van 18:00 tot 21:00 uur. Maar wie dacht dat de tuin slechts een paar uur langer open is, heeft het mis. Er valt namelijk veel te beleven! Ontspan tijdens een meditatieles en voed je creatieve geest tijdens een spellenavond. Sluit hierna tijdens avondschemering uw dag af terwijl u zich één voelt met de natuur. Lees hieronder het volledige programma van vandaag.

Lees meer

Kleuterdans GEANNULEERD

Deze activiteit is geannuleerd.

Kleintjes van zes jaar en jonger zijn niet van die uitslapers. Laat je partner zich nog eens omkeren en neem je kindje mee naar de Hortus. Kopje koffie to go en op naar het Notenveld, waar Maxime de kleurige stapstenen al heeft uitgelegd. Heerlijk een uurtje samen dansen, spelen en leren voor de kinderen, terwijl u toekijkt vanaf een picknickkleed of vanuit een ligstoel. Bij slecht weer zoeken we een plekje binnen.

Lees meer

Zondagwandeling Biomimicry

De mens kijkt al eeuwen vol bewondering naar het technisch vernuft van de natuur. Van een vlieg die over het plafond loopt tot een vliegende vogel; maar ook in de plantenwereld gebeurt heel wat dat wijzelf ook graag zouden kunnen. Van vliegtuigverf en fietsjassen met de eigenschappen van het lotusblad tot sluitingen geïnspireerd op de verspreiding van het zaad van de grote klit. Vandaag wijzen rondleiders Ton Gordijn en Thal Jonas u planten met bijzondere eigenschappen, en vertelt hoe ver de mens is om ze te imiteren.

Lees meer

Stadsnatuur Stoepplantjes Safari

Stoepplantjes-consulent André en zijn helper Ton beantwoorden uw vragen over stoepplantjes en speuren met u in de omgeving van de Hortus naar wat er zoal tussen de stoeptegels groeit.

Gehoornde klaverzuring, foto André Biemans

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen