Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Haak je eigen mini-Victoriablad

Workshop voor kinderen vanaf 8 jaar en hun (groot)ouders. Samen met Nienke Jelles van Tiny House Knitting ga je kijken naar het blad van de Victoria waterlelie, daarna ga je aan het werk om een mooi rond blad met hoge rand te maken. Deelname is gratis, maar je moet je aanmelden. Dat kan als er nog plek is ook op de dag zelf; er kunnen maximaal 8 kinderen meedoen. Van 14.30-16.00 uur.

Lees meer

Fotocursus Vleeseters

De prachtige collectie vleesetende planten in de Hortus is een genoegen voor elke fotoliefhebber, en in juni zijn ze op hun mooist. Fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing geeft u kort instructie en daarna gaat u zelf aan het werk. Deelname €42,50 plus entree, Inclusief koffie/thee en wat lekkers
Van 10.00 - 14.00 uur.

Lees meer

Zondagwandeling Victoria en andere waterplanten

In dit Indonesië-jaar extra aandacht voor de Victoriakas, waar in de vijver en de omliggende bassins allerlei waterplanten te vinden zijn. Ook buiten zijn de waterplanten nu mooi volgroeid, in de vijver bloeien de waterlelies en in de Chinese tuin is hopelijk de lotus mooi ontwikkeld. Rondleiders Carla Teune en Hennie Völker-Dieben vertellen u er meer over; ook de oevervegetatie krijgt vandaag aandacht. Deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Midzomernacht

Het duurt nog even, maar ook in 2017 viert de Hortus weer zijn eigen feest tijdens de langste dag van het jaar. De tuinen en kassen zijn open tot in de kleine uurtjes, en met een beetje geluk is de Victoria amazonica weer groot genoeg om baby’s te dragen. Meer informatie over het programma volgt in april.

Lees meer

Workshop Wetenschappelijk tekenen ‘Bekerplanten, vorm en toon’ VOL

Deze maandag staan de mooie bekerplanten uit de collectie van de Hortus centraal. De les wordt gegeven door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of voor meer dagen inschrijven. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Van 10.30-15.00 uur.
Deze workshop is VOL, aanmelding is niet meer mogelijk.

Lees meer

Knutselen met Bernadet en Hester: Batikken

Voor kinderen van 6-12 jaar
Midden op de Indonesische markt in onze Wintertuin staat een Javaans huisje. Hier ga je aan het werk met een echte batikstempel en maakt een prachtig lapje.

Lees meer

Zomeravondlezing Batik

Cisca van der Zwan is zowel plantenkenner en Hortusrondleider, als liefhebber van veel textieltechnieken. In het kader van het Indonesiëjaar vertelt ze vanavond over batik. Deelname € 1,50 plus entree; van 19.30-21.00 uur. Graag aanmelden.

Lees meer

Inlooprondleiding

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Dit jaar staan ze extra stil bij aansprekende planten uit de tropen, en natuurlijk geniet u buiten van hun verhalen de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers. Attentie, om 13.30 uur door Hanneke Jelles in het Nederlands, om 16.00 uur door Gerda van Uffelen in het Engels.


Lees meer

Science café Beest & bestrijder

Onderzoeker Maarten Schrama is geïnteresseerd in hoe het gaat met ‘de beestjes en hun systeempjes’ in de Nederlandse sloten. Hij wil weten wat het effect is van pesticiden en herbiciden op de systemen in het veld. In de sloot komen verschillende stoffen samen. Wat voor werking hebben zij gezamenlijk op het systeem? En hoe kan je dat onderzoeken? In de Hortus bestudeerde Maarten deze zaken op een unieke manier: door middel van een mesocosm experiment. Hortus-imker Fred Weber vertelt over zijn ervaringen met de Hortusbijen, en Hinse Boonstra legt uit hoe de toelating van bestrijdingsmiddelen werkt.

Lees meer

Familierondleiding ‘Op zoek naar de Hortusbijen’

In het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen geven hortusimker Fred Weber en helpers op om 12 uur een familierondleiding. U komt ook op de Hortus-imkerij, een deel van de tuin dat normaal gesproken voor publiek gesloten is. Deelname € 1,50 per persoon plus Hortusentree.

Lees meer

Demonstraties Bijen

In het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen worden er op 8 en 9 juli demonstraties gegeven achter het Tuinhuisje.
Van 14.00-16.00. Deelname gratis, u betaalt alleen entree. Dit jaar extra aandacht voor de bijenwas, die komende week tijdens de workshop batik verwerkt zal worden.

Lees meer

Zondagwandeling Bijen

Door Hortusimker Fred Weber.
Al vanaf het prille begin was er in de Leidse Hortus aandacht voor bijen. Hortulanus Clutius, Dirck Outgaertsz Cluyt, gaf zijn directeur Clutius uitleg over het leven van de honingbij. Die uitleg heeft Clutius ook op papier gezet: het eerste boek in de Nederlandse taal over honingbijen. Vandaag laat de Hortusimker van vandaag de historische plekken zien, en geeft uitleg over de bijen die in volle actie zijn.
Deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen