Vorige pagina

Op maandag 9 december ging Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen officieel met pensioen. Dit vierden we met een feestelijke lunch in het Grand Café. Gerda is maar liefst 26 jaar werkzaam geweest bij de Hortus! Als afscheidscadeau is er een tulp naar haar vernoemd: Tulipa ‘Gerda’, een prachtige rozerode gefranjerde tulp.


Tulp vernoemd naar Gerda van Uffelen
Tulp vernoemd naar Gerda van Uffelen

Naast al haar collega’s en vrijwilligers, waren taxonoom en bibliothecaris bij de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) Johan van Scheepen en eigenaar van de KTK tulpenvereniging Christian Kolk ook aanwezig bij de onthulling van de tulp. Zij zijn verantwoordelijk voor het vernoemen van nieuwe tulpensoorten. 

Het maken van een nieuwe tulpensoort is overigens een lang en geduldig proces.  Twee verschillende tulpen worden gekruist, waarna er zaad in de stamper ontstaat. Elke zaadje is een nieuwe tulp, maar die moet eerst een aantal jaren uitgezaaid worden tot de bollen groot genoeg zijn om de eerste bloemen te laten groeien. Pas daarna is het resultaat van de kruising zichtbaar. Dit duurt al snel een jaar of vijf. ‘Tulipa’ Gerda is dus al een tijdje onderweg! De bollen zullen, als alles goed is, volgend jaar te koop zijn in de Hortuswinkel. 

Een echt afscheid was het gelukkig niet, want Gerda blijft ook tijdens haar pensioen nog betrokken bij de Hortus als gastmedewerkster.

Bij ons leer je de wereld kennen