Vorige pagina

Op maandag 3 juni 2019 wordt één van de grootste tropische planten van ons land getransporteerd van de Hortus botanicus Leiden naar zijn nieuwe verblijfplaats op het centrale plein van Center Parcs De Eemhof. Een bijzonder transport waarbij het gevaarte, de plant weegt zo’n 2500 kilo, over de gebouwen van De Eemhof moet worden gehesen met een enorme hijskraan.

  • Tropische kolos van zes meter en 2.500 kilo wordt met enorme hijskraan naar nieuw onderkomen getakeld
  • Cordyline australis krijgt nieuw onderkomen op Market Square van De Eemhof
  • Vijftien andere tropische bomen en planten krijgen ook nieuwe verblijfplaats in parken Center Parcs

Eén van de grootste tropische planten van Nederland gaat vandaag op transport van de Hortus Botanicus in Leiden naar zijn nieuwe verblijfplaats op de Market Square van Center Parcs De Eemhof. Het is een bijzonder transport, waarbij de kolos van ruim 2.500 kilo met een enorme hijskraan over de gebouwen van De Eemhof wordt getakeld. De Cordyline australis is een tropische boom (ipv kolos) die in 35 jaar is uitgegroeid van een reguliere plant tot een uit de kluiten gewassen exemplaar van meer dan zes meter. Voor de Hortus Botanicus in Leiden was deze reus (ipv de boom) zo groot dat hij niet meer verplaatst kan worden naar zijn winterverblijf.

De Hortus is samen met Jean Henkens, huisbioloog van Center Parcs, op zoek gegaan naar een geschikte nieuwe ‘woonplaats’ voor de Cordyline australis. “Deze boom heeft een gematigd klimaat nodig, met voldoende beschutting. De keuze viel op de Market Square van De Eemhof, die aan alle eisen voldoet om de boom nog vele tientallen jaren te laten groeien. De Cordyline australis torent daar straks uit boven de bestaande mediterrane beplanting”, vertelt Jean Henkens.

De verhuizing van de Cordyline australis is onderdeel van de verhuizing van meer dan vijftien andere tropische planten en bomen van de Hortus botanicus Leiden. Deze hebben inmiddels ook een onderkomen gevonden in verschillende vakantieparken van Center Parcs. Ze krijgen allemaal een nieuwe verblijfplaats die goed past bij hun natuurlijke leefomgeving. Zo worden sommige planten ondergebracht in overdekte Market Squares en andere krijgen een nieuwe habitat in de subtropische Aqua Mundo’s. “We hebben in Center Parcs een uitstekende partner gevonden om de door ons zorgvuldig grootgebrachte planten en bomen een nieuwe thuis te geven. Center Parcs beschikt over een schat aan kennis over tropisch groen. Hiermee heeft zij al ruim 50 jaar ervaring. We zijn dan ook erg blij dat onze tropische planten en bomen bij Center Parcs een nieuw onderkomen krijgen”, vertelt Rogier van Vugt, hoofd Kassen van de Hortus botanicus Leiden.

Het adopteren van de planten en bomen uit de Hortus in Leiden past binnen de strategie van Center Parcs. De natuur in en rond onze parken wordt gekoesterd en er is veel oog voor goede en groene daden die de biodiversiteit verrijken Met voldoende expertise, onder leiding van huisbioloog Jean Henkens, worden er met grote regelmaat palmbomen en tropische planten opgevangen die in hun leefomgeving moesten wijken voor bouwplannen en kap.

Over Center Parcs Europe
Center Parcs Europe - Europa’s grootste aanbieder van korte vakanties - is onderdeel van Pierre et Vacances Center Parcs Group. Al ruim 50 jaar is Center Parcs expert op het gebied van korte vakanties in de natuur, gedurende het hele jaar. Als grondlegger van de korte vakantie dichtbij huis heeft Center Parcs een nieuwe standaard gezet in de recreatiesector, maar wil haar gasten ook in de toekomst blijven verrassen. Dat doet zij door te blijven innoveren en ook in de komende jaren een nieuwe standaard te zetten: in beleving, verblijf en echt even samenzijn. Center Parcs kenmerkt en onderscheidt zich door de talloze activiteiten voor ieder familielid, want het is pas echt vakantie als iedereen het naar zijn zin heeft, dan ben je echt even samen. Center Parcs bezit 27 Europese parken waar in 2017/2018 ruim 4,2 miljoen mensen overnachtten. Het totale aantal accommodaties bestaat uit 16.700 appartementen en cottages in Europa en Center Parcs realiseerde een omzet van 697 miljoen euro. www.centerparcs.nl

 

 

 

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen