Vorige pagina

De Hortus speelt al vele decennia een belangrijke rol in de ontwikkeling van de botanie, maar ook in de geneeskunde. Toen de Hortus in 1590 werd opgericht, was zijn functie voornamelijk om onderzoek naar medicinale planten te faciliteren. Gedurende de eeuwen kwamen veel belangrijke geneeskundigen en vorsten langs bij de prestigieuze Leidse universiteit. Zo ook Peter de Grote, die van 1682 tot 1725 de tsaar van Rusland was.

Vice directeur Militair Medisch Museum St. Petersburg bezoekt Hortus

Dit was een keerpunt voor de innovatie van de geneeskunde in Rusland. En niet alleen dat, want tijdens een van zijn bezoeken aan Amsterdam ontmoette hij de beroemde botanicus en anatoom Frederik Ruijsch (1638-1731). Ruijsch maakte vele preparaten, in essentie lichaamsdelen op sterk water. De Grote was hiervan zo onder de indruk, dat hij de hele collectie preparaten aanschafte en meenam naar Rusland.

Vele eeuwen later, nu een aantal jaar geleden, was Ruslandkenner en PhD-onderzoeker van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) Inge F. Hendriks aan het werk in Militair Medisch Museum in het Russische Sint Petersburg, waar zij een kleine collectie preparaten van Ruijsch ontdekte die nooit eerder aan het grote publiek zijn getoond.

Om die toegankelijker te maken, maakt het Militair Medisch Museum een documentaire over het onderwerp. Omdat er een nauwe historische band is tussen de Leidse universiteit en de Militaire Medische Academie, kwamen vicedirecteur van het Militair Medisch Museum Dmitry Zhuravlev en de filmproducent Roman Tamchenko naar Nederland om opnames te maken van het Academiegebouw, de Senaatskamer, en natuurlijk de Leidse Hortus, die allemaal deel uitmaken van de medische geschiedenis tussen Nederland en Rusland.

En als ze dan toch hier zijn, is dat ook een goede gelegenheid voor een ontmoeting en fotomoment met prefect Paul Keßler en de heren Zhuravlev en Tamchenko. 

Bij ons leer je de wereld kennen