Vorige pagina

Shanghai Botanical Garden brengt bezoek aan Leidse Hortus

Op donderdag 23 mei 2019 ontvingen Paul Keßler, Gerda van Uffelen en Mei Wang een zestal mensen uit Shanghai. Het gezelschap vertegenwoordigde de gemeente Shanghai en de botanische tuin van Shanghai. Onder hen bevonden zich de directeur van Shanghai Botanical Garden, een TCM-deskundige en bestuurders van de tuin en van de gemeente. Doel van het bezoek was het verkennen van een samenwerking en het uitwisselen van kennis.

Lees meer

Alruin (Mandragora officinarum) bestoven

Maandag 11 maart hebben Hoofd Kassen Rogier en Hoofd Collectiebeheer Gerda een nog nauwelijks te verkrijgen plant bestoven: alruin (Mandragora officinarum). We kregen een bloeiende alruin van botanische Tuin De Kruidhof in Friesland en niet bloeiende plantjes uit de Hortus Alkmaar. Hortus botanicus Leiden heeft wel Alruin in haar collectie, maar niet bloeiend en moeilijk verplaatsbaar. De planten krijgen een mooi plekje in de Clusiustuin.

Lees meer

Tulipa ‘Doctor Boerhaave’

Ter gelegenheid van de 350ste geboortedag van Herman Boerhaave hebben de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de directeur van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden het initiatief genomen om een tulp te vernoemen naar de beroemde hoogleraar Herman Boerhaave.

Lees meer

Groen licht voor loopbrug en herinrichting Wintertuin Hortus botanicus Leiden

In november 2018 ging de verbouwing van het entreegebied in de Hortus botanicus Leiden van start om de toegankelijkheid voor de toegenomen stroom bezoekers te vergroten. Op dat moment was onduidelijk of voldoende fondsen gevonden zouden worden om naast de vernieuwing van de entree ook een permanente presentatie rondom de aanwezige plantencollecties en een loopbrug op 6,6 meter hoogte te kunnen realiseren. Met trots kunnen wij melden dat het beoogde bedrag van bijna € 900.000 is binnengehaald via fondsenwerving en giften.

Lees meer

Pop-up café en winkel Hortus botanicus Leiden

Terwijl de bouwwerkzaamheden in volle gang zijn, is in de monumentale Oranjerie een pop-up winkel en café ingericht. In deze gezellige ambiance kunnen bezoekers genieten van een heerlijke kop koffie, lunch of borrel. In de Hortus winkel kunt u terecht voor botanische cadeaus, planten (direct van de veiling), maar ook voor boeken, ansichtkaarten, sieraden en chocolade.

De Hortus is gesloten van 24 december t/m 1 januari. Vanaf 2 januari is de Hortus open van 10-16 uur op dinsdag t/m zondag. De nieuwe entree en Wintertuin zal rond mei 2019 weer open gaan.

Lees meer

Wintersluiting

Van maandag 24 december tot en met dinsdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf woensdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen. 

Lees meer

Vice President Chinese Academy of Sciences bezoekt Hortus botanicus Leiden

Professor ZHANG Yaping, één van de Vice Presidenten van de Chinese Academy of Sciences (CAS) bezocht afgelopen vrijdag met een delegatie de Hortus botanicus Leiden. In zijn delegatie zat Professor YANG Yongping, Deputy Director van het Kunming Institute of Botany van CAS. Doel van het bezoek was het verkennen van samenwerking en uitwisseling.

Lees meer

Een nieuwe entree voor de Hortus botanicus Leiden

Het komende halfjaar krijgen de entree van de Hortus en de Wintertuin een ander uiterlijk. Architect Gerard Smit is verantwoordelijk voor het ontwerp. De herinrichting is nodig vanwege de flink toegenomen bezoekersaantallen. In 2010 ontvingen de Hortus 100.000 bezoekers; in 2017 waren dit er maar liefst 178.536. Om de toegenomen stroom bezoekers in de toekomst beter te kunnen verwerken, is deze verbouwing noodzakelijk.

Lees meer

Lichtgevende paddenstoelen bij Hortus botanicus Leiden

Op de takken van een beuk die in de hoge kas zijn geplaatst, vind je de Australische lantaarnzwam (Omphalotus nidiformis); een grote witte paddenstoel. Bij daglicht vrij eenvoudig en niks bijzonders, maar zodra het donker is, gebeurt er iets sprookjesachtigs. De paddenstoel begint te gloeien in een mysterieus groene kleur.

Lees meer

PhD Izai Kikuchi genomineerd voor Janneke Fruin-Helb Beurs 2018

Onze PhD kandidaat Izai Kikuchi formuleerde een buitengewoon goede en creatieve onderzoeksvraag en is daarom genomineerd voor de Janneke Fruin-Helb beurs 2018 van het Leids Universiteits Fonds. De beurs wordt toegekend aan talentvolle studenten die een subsidieaanvraag doen bij het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) voor onderzoek in het buitenland. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 2 november zal Izai te horen krijgen of hij de winnaar is. Er zijn zeven genomineerden. De beurs bedraagt € 2.250. Izai, gefeliciteerd met je nominatie en de Hortus duimt voor je.
Foto: Stefanie uit den Boogaard

Lees meer

Burgemeester van Nagasaki bezoekt Leidse Hortus

Op dinsdag 25 september bracht de burgemeester van de Japanse stad Nagasaki, vergezeld door een uitgebreide delegatie, een bezoek aan Leiden. Dit gebeurde in het kader van de in 2017 ondertekende stedenbandverklaring, waarmee Leiden en Nagasaki zustersteden werden. Naast een bezoek aan het Sieboldhuis en Museum Volkenkunde, mocht Hortus botanicus Leiden natuurlijk niet ontbreken.

Lees meer

Hortus botanicus heeft primeur met nieuwe accreditatie van BGCI

Hortus botanicus Leiden staat in het rijtje van internationale botanische tuinen die de Conservation Practitioner Accreditation van BGCI (Botanic Gardens Conservation International) hebben ontvangen; een certificaat waarmee ons beleid, onze kennis en kunde en het onderwijs met betrekking tot plantenbehoud op internationaal vlak wordt erkend. Tevens onderstreept de accreditatie het feit dat we planten van lokaal, nationaal of wereldwijd belang in stand houden. En daar zijn we heel trots op.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen