Vorige pagina

Hortus ontvangt bijzondere erfenis van 5 miljoen euro

De Hortus botanicus Leiden heeft een erfenis ontvangen van 5 miljoen euro. Het is een gift uit de nalatenschap van Carla van Steijn, die tijdens haar leven een trouwe bezoeker van de Hortus was. De gift zal volgens haar wens worden besteed aan nieuwe activiteiten en om de toegankelijkheid voor minder validen te optimaliseren.

Lees meer

Shanghai Botanical Garden brengt bezoek aan Leidse Hortus

Op donderdag 23 mei 2019 ontvingen Paul Keßler, Gerda van Uffelen en Mei Wang een zestal mensen uit Shanghai. Het gezelschap vertegenwoordigde de gemeente Shanghai en de botanische tuin van Shanghai. Onder hen bevonden zich de directeur van Shanghai Botanical Garden, een TCM-deskundige en bestuurders van de tuin en van de gemeente. Doel van het bezoek was het verkennen van een samenwerking en het uitwisselen van kennis.

Lees meer

Alruin (Mandragora officinarum) bestoven

Maandag 11 maart hebben Hoofd Kassen Rogier en Hoofd Collectiebeheer Gerda een nog nauwelijks te verkrijgen plant bestoven: alruin (Mandragora officinarum). We kregen een bloeiende alruin van botanische Tuin De Kruidhof in Friesland en niet bloeiende plantjes uit de Hortus Alkmaar. Hortus botanicus Leiden heeft wel Alruin in haar collectie, maar niet bloeiend en moeilijk verplaatsbaar. De planten krijgen een mooi plekje in de Clusiustuin.

Lees meer

Tulipa ‘Doctor Boerhaave’

Ter gelegenheid van de 350ste geboortedag van Herman Boerhaave hebben de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de directeur van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden het initiatief genomen om een tulp te vernoemen naar de beroemde hoogleraar Herman Boerhaave.

Lees meer

Groen licht voor loopbrug en herinrichting Wintertuin Hortus botanicus Leiden

In november 2018 ging de verbouwing van het entreegebied in de Hortus botanicus Leiden van start om de toegankelijkheid voor de toegenomen stroom bezoekers te vergroten. Op dat moment was onduidelijk of voldoende fondsen gevonden zouden worden om naast de vernieuwing van de entree ook een permanente presentatie rondom de aanwezige plantencollecties en een loopbrug op 6,6 meter hoogte te kunnen realiseren. Met trots kunnen wij melden dat het beoogde bedrag van bijna € 900.000 is binnengehaald via fondsenwerving en giften.

Lees meer

Pop-up café en winkel Hortus botanicus Leiden

Terwijl de bouwwerkzaamheden in volle gang zijn, is in de monumentale Oranjerie een pop-up winkel en café ingericht. In deze gezellige ambiance kunnen bezoekers genieten van een heerlijke kop koffie, lunch of borrel. In de Hortus winkel kunt u terecht voor botanische cadeaus, planten (direct van de veiling), maar ook voor boeken, ansichtkaarten, sieraden en chocolade.

De Hortus is gesloten van 24 december t/m 1 januari. Vanaf 2 januari is de Hortus open van 10-16 uur op dinsdag t/m zondag. De nieuwe entree en Wintertuin zal rond mei 2019 weer open gaan.

Lees meer

Wintersluiting

Van maandag 24 december tot en met dinsdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf woensdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen. 

Lees meer

Vice President Chinese Academy of Sciences bezoekt Hortus botanicus Leiden

Professor ZHANG Yaping, één van de Vice Presidenten van de Chinese Academy of Sciences (CAS) bezocht afgelopen vrijdag met een delegatie de Hortus botanicus Leiden. In zijn delegatie zat Professor YANG Yongping, Deputy Director van het Kunming Institute of Botany van CAS. Doel van het bezoek was het verkennen van samenwerking en uitwisseling.

Lees meer

Een nieuwe entree voor de Hortus botanicus Leiden

Het komende halfjaar krijgen de entree van de Hortus en de Wintertuin een ander uiterlijk. Architect Gerard Smit is verantwoordelijk voor het ontwerp. De herinrichting is nodig vanwege de flink toegenomen bezoekersaantallen. In 2010 ontvingen de Hortus 100.000 bezoekers; in 2017 waren dit er maar liefst 178.536. Om de toegenomen stroom bezoekers in de toekomst beter te kunnen verwerken, is deze verbouwing noodzakelijk.

Lees meer

Lichtgevende paddenstoelen bij Hortus botanicus Leiden

Op de takken van een beuk die in de hoge kas zijn geplaatst, vind je de Australische lantaarnzwam (Omphalotus nidiformis); een grote witte paddenstoel. Bij daglicht vrij eenvoudig en niks bijzonders, maar zodra het donker is, gebeurt er iets sprookjesachtigs. De paddenstoel begint te gloeien in een mysterieus groene kleur.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen