Vorige pagina

De Dag van het Thuiswerken

Door de start van de coronacrisis werden bijna alle medewerkers van de Universiteit Leiden gedwongen om hun werkzaamheden thuis voor te zetten. Op 16 maart deden we dat alweer één jaar lang. Symbolisch is deze dag omgedoopt tot de "Dag van het thuiswerken”. Een mijlpaal die niet iedereen zal “vieren”, maar wel eentje die we niet zomaar voorbij willen laten gaan. Daarom heeft de Hortus een drietal Thuiswerktips opgesteld, om het thuiswerken wat op te fleuren.

Lees meer

Nieuwe stamboom van Phyllanthus toont rijke evolutionarie geschiedenis en taxonomische problemen

Om meer begrip te krijgen van het plantengeslacht Phyllanthus, een groep met bijna 900 soorten, werd gedurende 3 jaar DNA data verzameld om een uitgebreide stamboom te creëren. Hieruit bleek dat klassieke indelingen op basis van het uiterlijk grote patronen goed kregen, maar er was toch ook veel mis. Sommige kenmerken van de bloemen of de vertakkingen waren meerdere keren onafhankelijk ontstaan.  Dit nieuwe werk vanuit de Hortus schept de weg naar een grondige herbewerking van deze enorme plantengroep.

Lees meer

Terugblik 2020

Ondanks het turbulente jaar is er genoeg om op terug te blikken. Van de kuipplanten die de afgelopen winter buiten bleven staan, de coronasluiting(en) tot de Colombus tot Mayflowertentoonstelling, er is toch een hoop gebeurd. We hebben de belangrijkste gebeurtenissen van de twaalf maanden van 2020 voor u op een rijtje gezet.

Lees meer

Prefect Paul Keßler in Vroege Vogels TV

Vrijdag 11 december was prefect van de Hortus botanicus Paul Keßler te zien in Vroege Vogels TV op NPO2 in een item over stoepplantjes. het TV-programma over natuur, milieu, klimaat en duurzaamheid - gepresenteerd door Menno Bentveld - maakte een item over Leiden. Daar mochten de stoepplantjes natuurlijk niet in ontbreken.

Lees meer

De Hortus mag weer open

Goed nieuws, na een sluiting van twee weken mag de Hortus weer open. Vanaf donderdag 19 november bent u weer van harte welkom om te komen genieten van de tuin en kassen.

Lees meer

Hortus Leiden helpt wereldwijde plantendiversiteit te beschermen

De Global Strategy for Plant Conservation, een wereldwijde inspanning van botanische tuinen en organisaties voor plantenbescherming, boekt een goede vooruitgang in de bescherming van de diversiteit van planten over de hele wereld, zo staat in een nieuw rapport. De Hortus botanicus Leiden is een van de partners van het project.

Lees meer

Dragen mondkapje in binnenruimtes Hortus wordt geadviseerd

Conform het landelijke RIVM-beleid adviseert de Hortus om in ieder geval in onze binnenruimtes (Wintertuin, café en Tropische kas) een mondkapje te dragen. Voor verhuurklanten in de Oranjerie geldt dat zij het mondkapje mogen af doen zodra zij daar daadwerkelijk plaatsnemen voor het feest/evenement/bijeenkomst.

Lees meer

Minigids: Stoepplantjes herkennen voor beginners

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers.
Uitgever KNNV ontwikkelde in samenwerking met Hortus botancius Leiden een gids over stoepplantjes. Met de zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen