Vorige pagina

De karpervijver van de Hortus botanicus Leiden krijgt een grootschalige renovatie en een nieuw uiterlijk. De vijver is lek en dringend aan vernieuwing toe. Oktober 2021 gaan de werkzaamheden van start en in maart 2022 wordt de nieuwe vijver opgeleverd.

Op 5 oktober starten de werkzaamheden aan de vijver. In meerdere fases wordt de oude vijver gerepareerd en gerenoveerd. Zo wordt de vijver in twee delen gesplitst: aan de ene kant komt een natuurvijver met inheemse waterplanten, aan de andere kant een vernieuwde vijver voor de karpers. In het midden komt een loopbrug, waarop bezoekers deze nieuwe oase van water en rust van heel dichtbij kunnen bekijken. Door de renovatiewerkzaamheden aan de vijver geldt er tijdelijk op werkdagen een aangepaste wandelroute. We adviseren mindervaliden om de tuin en kassen in het weekend te bezoeken.

Benieuwd naar het verloop van de renovatie? Op deze pagina plaatsen we regelmatig updates.

In deze aflevering van Studio Hortus komt architect Mark van der Zwet aan het woord over het ontwerp van de vijver:

Update 19 oktober 2021:

De renovatie van de vijver gaat gestaag verder. De vijver is in de afgelopen twee weken leeggemaakt en afgegraven. Hij is iets groter geworden: de nieuwe vijver loopt door tot waar voorheen het stenen bankje stond, tegen de varentuin aan. Vorige week hebben de bouwvakkers de ondergrond van de vijver strakgetrokken en klaargemaakt voor het volgende onderdeel van de renovatie, het aanleggen van de bodem. Aangezien de vorige vijver zo lek was als een mandje, wordt het dit keer goed aangepakt. De bodem bestaat uit gevlochten staal en beton, dat deze week gestort wordt. Een mooi, stevig fundament voor de toekomstige belevings- en natuurvijver. Als alles volgens plan verloopt en het weer meezit, is de aanleg van de waterbassins en de technische apparatuur half december klaar.

Lees het persbericht over de renovatie
Bij ons leer je de wereld kennen