Clusiustuin

Clusiustuin

In de Clusiustuin ga je 400 jaar terug in de tijd: zo zag de Hortus eruit toen hij werd aangelegd door Carolus Clusius, de eerste prefect (directeur). Het is een typische renaissancetuin: verdeeld in vier kwadranten, die onderverdeeld zijn in rechthoekige bedden. 

De Hortus werd in 1590 gesticht als medicinale kruidentuin voor geneeskundestudenten. De eerste beplantingslijst van Clusius en zijn rechterhand Dirck Cluyt, de eerste hortulanus (tuinopzichter), omvat maar liefst 1585 planten. Dit waren niet alleen geneeskrachtige kruiden, maar ook allerlei (inmiddels) bekende sierplanten en exotische gewassen, waaronder de tulp. De Hortus was dus vanaf het begin af aan al een botanische tuin, met een wetenschappelijke plantencollectie. 

In de loop der eeuwen verdween de originele Clusiustuin van de plattegrond van de Hortus. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd de tuin gereconstrueerd op basis van de beplantingslijst en illustraties van de oude Hortus. Helaas was er op de oorspronkelijke locatie geen plek, omdat die werd ingenomen door een monumentale bruine beuk. Daarom werd de Clusiustuin gereconstrueerd op de plek van de huidige kwekerij, buiten het Hortusterrein. 

In 2009 verhuisde de Clusiustuin naar zijn oorspronkelijke plek: achter het Academiegebouw. Hier waan je je in het verleden, ondanks dat de tuin iets kleiner is dan in de 16e eeuw. Zo is het paviljoentje in het midden van de tuin gerepliceerd op basis van een prent uit 1610, en ook het hekje om de vakken met destijds kostbare bloembollen is gereconstrueerd op basis van illustraties. Uiteraard is ook de oorspronkelijke beplanting van de bedden zo goed mogelijk nagebootst. 

Kies een taal