Vorige pagina

Sinds 2015 kunnen bezoekers van de Hortus genieten van de Chinese kruidentuin. In dit gedeelte van de Hortus wordt aandacht geschonken aan planten die een rol spelen in de traditionele Chinese geneeswijze.

Chinese kruidentuin
Chinese kruidentuin

Aanleg

Over de beplanting is lang nagedacht, en deze heeft nog niet de definitieve vorm. Omdat niet alle planten uit China winterhard zijn moest er keuze worden gemaakt over de verschillende klimaatzones die dit immense land rijk is. De nadruk ligt op veelgebruikte planten in de Chinese traditionele geneeskunde en tuinplanten die al duizenden jaren gekweekt werden in China, maar pas in de 19de eeuw hun weg vonden naar Europa.Denk hierbij aan chrysanten, rozen, bamboe, orchideeën en allerlei mooi bloeiende fruitbomen zoals Prunus.

Zoals bij iedere nieuwe tuin is het een kwestie van kijken wat het hier goed doet, en voor welke soorten de tuin minder geschikt is. Door contacten met tuinen in China, en met botanische tuinen elders die zich al langer specialiseren in Chinese planten, probeert de Hortus aan nog meer bijzonder plantmateriaal te komen.

De aanleg van deze nieuwe tuin, waarin met het aanplanten van een aantal palmen ook de subtropische klimaatzone van China in het zonnetje gezet wordt, maakt samen met de Japanse tuin de Aziatische uitstraling van de Hortus aan de Singelkant compleet. Zo is vanaf de Witte Singel aan de overkant goed te zien dat dit stukje Leiden geen park is, maar een botanische tuin met een bijzondere plantencollectie.

Bij ons leer je de wereld kennen