Vorige pagina

De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld.
Na een grote restauratie in 2011 is de Sterrewacht weer teruggebracht in de staat van voor 1924. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten. tegenwoordig blinken de vernieuwde zinken koepels weer in het zonlicht. Studenten Sterrenkunde volgen hier hun practicumonderwijs.

Sterrewacht

Onderin het gebouw is een bezoekerscentrum ingericht met een permanente tentoonstelling over Sterrenkunde. Deze ruimte is toegankelijk voor de bezoekers van de Hortus.

Openingstijden

Het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 11.00-16.00 uur (in de zomer tot 17.00 uur). Let op: enkel het bezoekerscentrum van de Sterrewacht is met een ticket van de Hortus te bezoeken, voor de Oude Sterrewacht geldt dit niet. De Oude Sterrewacht verwelkomt u wel graag op de jaarlijkse open dag of op de sterrenkijkdagen. Raadpleeg hiervoor de website van de Oude Sterrewacht.

De Hortus en het bezoekerscentrum van de Sterrewacht zijn gesloten van 24 december t/m 2 januari (kerstvakantie). Zie voor andere speciale openingstijden en sluitingen deze pagina.

Rondleidingen

Om 11.30 en om 15.00 uur een inlooprondleiding door een student sterrenkunde. Voor deze rondleidingen betaalt u niet extra. 
Houdt u rekening met een wandeling van 10 minuten van de ingang van de Hortus naar het bezoekerscentrum.

Voor meer informatie over kijkdagen en openstellingen van de koepels kunt u de website van de Leidse Sterrewacht bezoeken. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de geschiedenis en de telescopen.

Website Sterrewacht
Bij ons leer je de wereld kennen