Vorige pagina

Zwarte peperkorrels zijn de onrijpe gedroogde besjes van een tropische klimplant, Piper nigrum. Witte peperkorrels zijn alleen de zaadjes uit de rijpe rode bessen. In sommige gerechten gaan hele peperkorrels, meestal worden ze gemalen. Piper nigrum is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidwest-India. Tegenwoordig wordt het vooral in India, Indonesië en Brazilië gekweekt.

De oude Egyptenaren gebruikten al peper, net als de oude Grieken en Romeinen. Het is in onze streken de meest gebruikte specerij en was een van de eerste Aziatische specerijen die hier terechtkwam. 

Er zijn allerlei verwante soorten in het geslacht Piper die ook als specerij gebruikt worden; zoals de betelpeper (Piper betle), waarvan de blaadjes om een betelnoot gerold worden; het geheel wordt gekauwd.

 


Kabeljauw met paprika en zwarte peper uit de oven

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

  • 4 moten kabeljauwfilet (of tilapia) van 125 à 150 g
  • 20 g zwartepeperkorrels
  • 125 ml crème fraîche 
  • 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
  • nodig: vijzel

Zet de oven aan op 160 graden. Bestrooi de stukken vis aan alle kanten goed met zout. Doe de peperkorrels in een vijzel en vijzel ze grof, tot alle korrels gebroken zijn. Zeef alles in een niet te fijne zeef zodat u de grovere stukken overhoudt; het peperstof gebruiken we in dit recept niet.

Roer de gebroken peper door de crème fraîche, samen met weinig zout. Schep hem in een ovenschaal waar de stukken vis net in passen, doe de vis erin en wentel de stukken in de room. Meng de reepjes paprika met wat zout en verdeel ze over en naast de vis. Bak de ovenschotel zonder deksel 20 minuten in de oven. 

Bij ons leer je de wereld kennen