Vorige pagina

Pronkbonen (Phaseolus coccineus) horen tot de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). Stiense boon is een cultivar, een door de mens gemaakte selectie. De Stiense boon is een
van de oudste bonen die in Nederland geteeld is en nog steeds in cultuur is. 

Jaarrond, herfst
Voor 4 personen

  • 500 g gedroogde Stiense bonen (of andere pronkbonen)
  • 300 g bospenen met loof
  • 100 ml zeer goede olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 biologische citroen in plakken

Week de bonen minstens 4 uur in 1,5 liter koud water met 10 gram zout. Haal het loof van de wortels en bewaar het. Boen de wortels schoon onder de kraan en snijd ze in stukjes ter grootte van een vingertopje. 
Breng de pan met bonen en weekwater aan de kook en schuim het water af. Laat heel zachtjes gaar koken in circa 1 uur en 30 minuten. Voeg de laatste 20 minuten de stukjes wortel toe.

Was het wortelloof en slinger het droog in de slacentrifuge. Snijd het grof. Smoor het wortelloof met 3 eetlepels van de olijfolie en een snuf zout op heel laag vuur 20 minuten, afgedekt. 

Schep enkele lepels gare bonen met stukjes wortel uit de pan. Druk de achterblijvende bonen en wortel in de pan stuk met de stamppotstamper. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de achtergehouden bonen en wortel weer toe, samen met de komijnzaadjes en de resterende olijfolie, en breng de soep op smaak met zout. Leg in elke kom of soepbord een plak citroen en verdeel daar de soep over. Garneer met gesmoord wortelloof.
 

Bij ons leer je de wereld kennen