Vorige pagina

Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), ook wel pinksternakel of witte wortel, hoort tot de schermbloemigenfamilie (Umbellifera) net als onder meer wortel, selderij en peterselie. Er zijn zo’n 14 soorten pastinaak bekend in Azië en Europa, inmiddels zijn ze ook verwilderd in Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De gekweekte
pastinaak in is nauw verwant aan de wilde Pastinaca sativa die van juni tot september dijkhellingen siert met z’n geelgroene bloeischermen; oorspronkelijk komt de plant uit Midden-Europa. Het zijn twee- of meerjarige planten. De wortel kan vanaf november geoogst, maar ook later in de winter kan geoogst worden. Hij is rauw te gebruiken of u kunt hem bakken, stoven of koken.

Zomer
Voor 4 personen

  • 750 g pastinaak
  • 2 bouillonblokjes, paddenstoel of groente
  • 100 g gekookte rode biet
  • 1 limoen
  • cayennepeper of chilivlokken naar smaak

Boen de pastinaken schoon of schil ze. Snijd in grove stukken en doe in een soeppan met 0,75 l water en de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat de pastinaak zachtjes gaar worden in 15 minuten.

Verwijder ondertussen van de biet het velletje. Snijd de biet in piepkleine, even grote blokjes (brunoise). Rasp de limoen heel dun en bewaar het raspsel en ook de limoen.

Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met zout, cayennepeper en een kneepje vers limoensap. Verdeel de soep over de borden en leg in elk een lepel bietblokjes. Garneer elk bord met wat limoenrasp.

Bij ons leer je de wereld kennen