Vorige pagina

Nootmuskaat en foelie zijn afkomstig van de vruchten van de muskaatboom, Myristica fragrans. De vrucht zelf wordt ook gegeten maar kan slecht bewaard worden, en is bij ons alleen soms in geconfijte vorm te koop. Bij rijpheid van de vrucht splijt de zaadmantel, een vlies rond het zaad, open. Het gedroogde zaad is de nootmuskaat. Om het zaad zit de felrode zaadrok, de foelie. Vermoedelijk is de nootmuskaat inheems op Nieuw-Guinea. De bomen werden gekweekt op de Molukken waar Portugese en later Nederlandse zeelieden een monopolie op de handel afdwongen. Tegenwoordig zijn Indonesië en Grenada de grootste leveranciers.

Nootmuskaat zit in worstjes, bechamelsaus en veel meer gerechten; je kunt geraspte nootmuskaat kopen maar zelf raspen is wel zo leuk en geurig. Traditioneel gaat nootmuskaat over de bloemkool, en het zit in het mengsel ‘speculaaskruiden’.

Naar verluidt is het eten van veel nootmuskaat achter elkaar giftig, mogelijk zorgt een schimmelaantasting voor de aanwezigheid van het giftige aflatoxine in aangetaste noten. Door de sterke smaak zal te veel eten niet snel voorkomen. De naam nootmuskaat is een verbastering van het Latijnse ‘nuces moschatae’, wat ‘naar muskus ruikende noten’ betekent.


Gebakken spinazie met hazelnoten en nootmuskaat

Bijgerecht voor 4 personen

 

  • 75 g hazelnoten met vlies
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 800 g gewassen spinazie
  • 50 g roomboter
  • 1 muskaatnoot
  • nodig: nootmuskaatrasp

Rooster de hazelnoten in een droog koekenpannetje tot ze beginnen te kleuren. Laat ze niet verbranden! Leg de noten op een plank en snijd ze met een groot mes grof.

Pel de ui en snijd hem in de lengte (van wortelaanzet naar de andere kant) door. Snijd de helften dwars in dunne plakken.

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak er de ui 3 minuten in op niet te hoog vuur. Haal de ringetjes onderwijl uit elkaar; dat gaat door de hitte steeds makkelijker.

Draai dan het vuur hoog en voeg pluk voor pluk de spinazie toe. Blijf omscheppen terwijl de spinazie slinkt. Ga door tot alle spinazie in de pan is. Meng er dan de boter en zout naar smaak door. Rasp er nootmuskaat over en serveer bestrooid met de hazelnoten.

 

 

 

 
Bij ons leer je de wereld kennen