Vorige pagina

Cees gaf uitleg over natuurlijke biodiversiteit, de komst van de landbouw, het selecteren van gewassen en het uiteindelijke verlies aan genetische diversiteit. Met als gevolg ziekten - de aardappelziekte met anderhalf miljoen doden in Ierland in 1845-49 is bericht, maar zo zijn er ook grote ziektes onder mais en banaan geweest.
CGN bundelt alle gewascollecties van Wageningen en vezamelt oude rassen van Nederlandse kweekbedrijven. Zoals 487 maïs-cultivars, 398 verschillende rassen haver en veel meer. Cees vertelde over vermeerdering van wilde graansoorten, het bewaren van zaad, het verzamelen en onderzoek.
Cees heeft de veranderingen deels voorbij zien komen: ‘Mijn vader kweekte 60 jaar geleden ook boerenkool, maar die was veel kleiner dan de kolen van tegenwoordig. Mijn vader ging drie keer over het land om spruitjes te plukken, nu wordt alles in één keer geoogst omdat het op hetzelfde moment klaar is. De spruitjes uit mijn jeugd smaakten anders dan de spruitjes van nu. Als er niet gespoten zou worden zijn de helft van de aardappelrassen niet meer te telen.’

Fotografie Stefanie Uit den Boogaard

Bij ons leer je de wereld kennen